Svårighet

Det är svårt att blogga om ett sånt här ämne. Tungan måste vaktas noga. Det hämmar skrivandet en hel del. Det finns så mycket att berätta. Men det är så känsliga saker.

Julefrid i juletid

Sessan är sjuk, ja inte bara hon förresten. Vi är sjuka alla tre. Vi brukar sällan vara det, någon av oss. Men nu i all stress och press och rörighet har bacillerna fått sitt grepp om oss. Ingen mat är inhandlad, inga julkläder är i ordning. Släkten kan inte svara på var de vill fira jul. Granen står på plats, inte klädd än men den barrar redan. Men det blir jul i år också. På nåt sätt.

Snart en vecka extra

Nu har Sessan snart varit här en vecka extra. Snart är det pappa-vecka igen. Det känns bättre då.

Det viktigaste

Det här är jobbigt. Men hon är här och det är viktigast. Sessan är inte jobbig och det är inte nämnbart jobbigt att förhålla sig till hennes frågor och funderingar heller. Det är jobbigt att förhålla sig till omvärlden. Det är jobbigt att låtsas som att allt är som vanligt inför dem som inte vet nånting. Det är jobbigt att förhålla sig till dem som tror att de vet allt fast de inte vet nånting. Vi, Janne och jag har inget behov av att springa på byn med detta. Och detta är en by där det annars springs en hel del. Sessans mamma utnyttjar såklart detta och delger gärna folk sin version. Vi och våra allra närmsta har koll på läget. Alla andra patetiska snaskare som gottar sig i detta och sätter upp attityder och ifrågasätter vårt handlande, (inte direkt till oss, oh nej, utan till våra nära) de kan gärna hålla på. Vi vet vad vi gör och vi vet att det här är det enda vi kan göra. För det finns en liten Sessa här som är viktigast i hela världen. För sin pappa och för sin bonusmamma.  

Sessan är tillbaka

Vi har under veckan haft en Sessa som inte har varit sig själv. Hon har varit lite kinkik, lite trotsig, lite kaxig och surat emellanåt. Idag fick hon veta att hon ska stanna här och inte åka till sin mamma. Först blev vi oroliga för hon såg lite avstängd ut, som om hon gick in i sig själv. Vilket hon antagligen gjorde för att orka med alla tankar och känslor som dök upp inom henne. Så vi satt tysta och lät henne smälta en stund. Sen sken hon upp och frågade om vi kunde spela spel. Sedan började hon nynna och sjunga och skvätta omkring i danssteg här på golvet, precis som hon brukar. Det kommer säkert frågor och funderingar senare. Men det tar vi då.


Bonusmamman

En bonusmamma är ett hot mot alla biologiska mammor. "Tänk om min man lämnar mig och skaffar en ny och barnen får en ny mamma, som de kanske till och med tycker om!" Skräck! Skräck! Skräck! Jag håller med. Jag tror inte att det är ett dugg roligt att köra iväg sitt barn till en annan "mammafigur" som möter med stora leendet och öppna famnen. Att se sig omkring i hallen och se alla kläder och skor som den där fejkmamman har köpt till ditt barn. Som ditt barn har på sig när det gör roliga saker med henne. Medan du sitter hemma med värkande själ och ett ekande tomrum. Sessans mamma har förbrukat alla chanser att få såna sympatier från mig. Alla riktiga mammor där ute som bryr sig om sina barn och tar hand om dem och bekräftar dem och gör allt för att de ska känna sig trygga och älskade, de mammorna har alla mina sympatier. Men i de fallen är de ofta onödiga. För de mammorna behöver nog inte se en bonusmamma som ett hot. De mammorna har en så trygg och stabil relation att de kan se bonusmamman som en annan, förhoppningsvis god, relation i barnets liv. Jag kommer aldrig att bli Sessans mamma. Hon har en mamma. En mamma som inte lever upp till många punkter om hur en mamma ska vara, men hon är ändå mamma. Jag är en extra/plast/bonusmamma som lever upp till de flesta punkter om hur en mamma ska vara. Jag sätter Sessan i främsta rummet, hennes behov kommer först. Jag bekräftar henne som människa genom att engagera mig i hennes intressen och möjliggöra vissa aktiviteter inom hennes intresseområden. Jag ser till att hon känner att det hon gör, det som tillhör hennes barnvärld är viktigt. Jag uppmuntrar och peppar och ger så mycket kärlek jag orkar. Jag är sträng. Jag sätter gränser. Jag är noga med att hon äter nyttig mat och att godis hör lördagen till och att tevetittandet är noga begränsat. Jag sjunger för henne och med henne varje dag. Jag hittar på sånger med hennes namn i för att hon tycker att det är så roligt. Jag ser till Sessans bästa och jag tycker inte synd om hennes mamma för att jag gör det.

Läs!

Intressant ordlista


Lek längre

I dag hade jag stor lust att hälla ut en stor balja lego i klassrummet och låta barnen bygga och leka i flera timmar. De behöver det. De är runt tio år och leksaker är nog en aning förbjudet. Varför i hela friden då? Dataspel, tevespel och bollar är okej. Pulka kan gå bra om man får bygga hopp i snön och stå upp i pulkan och vara matcho. Men det är så ansträngande att vara matcho att lekglädjen inte får plats.
Jag har så ont i huvudet efter dagens lektoner där det har varit ren kaos. Spring, skrik, trummande med pennor mot bänklock, fönsterbrädor, kompisens huvud, rygg, arm, ben. Vilket givetvis resulterar i utbrott hos kompisen som måste starta en pennfäktning. Som slutar i en brottningsmatch på golvet med ivrigt påhejande. Jag kan säga att det här handlar om en klass på mindre än tio elever. Och säger nån nåt. Exempelvis: "Oj men vad blev det här då" åt sågot som hon eller han gjort i sin bok. Så måste någon kommentera med: "Ja inte blev det väl bra ialla fall så dålig som du är." Och då måste en tredje ge sig in i diskussionen: "Är du så bra själv då jävla bög". Då skriker den fjärde: "Kan ni ge er jävla idioter". Då svarar någon av de andra: "Håll käften jävla hora". Och så kan ni ju försöka se mig framför er. Efter ett försök att kollektivt lugna alla på en gång genom att höja rösten och bli riktigt sträng och ingen lyssnade. Då försöker jag att hinna med att gå runt till alla och verka lugnande på den enskilda eleven. Genom att överrösta på ett strängt men lugnt sätt (pust, jag rodnar nästan när jag skriver). Tror ni att det funkar? Att jag är hes och har kramp i benen av att springa runt bland bänkarna hjälper föga. Då tittar jag på klockan och ber till gud att ingen ska gråta, vara skadad eller död före det ringer ut. Sen tittar jag på dem. Följer dem intresserat med blicken och försöker se vart beteendet kommer i från. Jag skulle vilja smyga ut, låsa dörren och sätta en forskingsgrupp utanför fönstret. Och en vakt som kan förhindra dödsfall.

Jag kan verkligen inte minnas hur jag tänkte när jag fyllde i den där ansökan till universitetet.


Sessan

Nu har Sessan varit här ett tag. Det är jätteskönt. Hon är lite orolig, hon vet att det snart ska avgöras. Att en förändring ska till. För det vet ju vi vuxna också, att en förändring, hur positiv den än är kan skapa lite orokänslor inom oss. Hon är också rädd för reaktionen på den andra sidan. Hon är så liten och vill vara alla till lags. Hon sätter sällan sig själv främst, så vi är noga med att poängtera att vi sätter henne främst.


Snön

Det är snö ute. Tung och gråvit ligger den i ett tunt lager över leriga gräsmattor. Det finns inget hopp om den, jag känner i hela kroppen hur den ligger där ute och vibrerar lätt, redo att ge sig iväg i smala gråsörjiga rännilar. Men barnen älskar den. För de är inte som vi som gör skillnad på snö och snö. Det där slasket där ute har fått barn, som igår fick släpas ut genom dörren på rasten, att rusa ut med glittrande ögon och fötter som snubblar över sig själva av ren iver. Vi klagar på snön, vi som aldrig släpas ut om vi inte vill. Vi som inte rullar runt i geggamojan, som är det enda som blir kvar när en barnkropp slängt sig ned på den lätt snötäckta marken ocjh rullat några varv. Vi muttrar över ett snölager på bilen och att våra skor blir förstörda i slasket och att vi fryser. Men det gör inte barnen, för de kan ändå inte låta bli att dra med handen i snön på bilrutan, de har ändå fodrade, vattenavstötande stövlar och tjocka tröjor under bävernylonkläderna. Det är vi som förser dem med detta, för barn ska ha sånt. Men hur skulle det se ut om vi vuxna kom i fodrade gummistövlar, bävernylonoverall och med ett tjut slängde oss på mage i den lätt snöiga lerbacken? Jag svarar inte på det. Låt en egen bild växa fram i huvdet!


Att vara lärare

Jag träffar alla de här barnen! Alla barn som kommer från olika hem och har med sig olika vanor, upplevelser och känslor i sin mentala ryggsäck varje dag. Och jag vet så lite om hur de egentligen har det. För barn är så bra på att hålla fasaden uppe. Jag hoppas att alla barn har det bra hemma. Att de får kärlek, trygghet, omsorg, lugn och ro och mat i magen. Man kan alltid hoppas. Sen finns det barn som uppvisar oroande beteenden. Betyder det automatiskt att de lider brist på något ovan? Det tror jag inte. Jag vet ju att det är så mycket som är komplext. Men det hjälper inte. Jag blir arg ändå. Eller jag vet inte om jag är arg. Sekundvis flammar ilska upp men mestadels är jag bara ledsen och maktlös. Så himla maktlös man är som bonusförälder. Det är verkligen så att man bara har skyldigheter men inga rättigheter. Ingen rätt att hjälpa. Ingen chans att hjälpa. Mer än att finnas till hands och ge kärlek och trygghet när hon är här. Däremellan: Backa, vänta och uthärda.


Uppdatera

Jag märker att de nya inläggen inte alltid syns på bloggar. På bloggar jag läser brukar jag få uppdatera sidan för att få fram nya inlägg. Det är samma här ibland. Så uppdatera!

Jobbiga saker

Det är ganska struligt kring Sessans storasystrar. Den äldsta har flyttat hemifrån med hjälp av soc och den yngre går inte i skolan utan är dagdrivare, typ. Eller vad man ska kalla en minderårig som varken går i skolan eller jobbar. Ingen av dem har en god relation till sin mor eller styvfar. Under perioder är de inte välkomna i hemmet, trots att den yngsta systern har sitt hem där. Janne har haft lite mer kontakt med den äldre senaste tiden och sen några veckor tillbaka har även den yngre börjat höra av sig via internet. Hon har berättat otrevliga saker som enligt henne förekommer i hemmet. Enligt henne, skriver jag för att Janne sedan tidigare vet att hon har en benägenhet att tänja på sanningen. Problemet är att med det vi redan vet så skulle de här påståendena kunna vara helt sanna. Häromdagen berättade hon en rad otrevliga händelser som skulle hänt samma dag. Allvarliga saker som är straffbara. Plötsligt bryts kontakten och systern är onåbar. Sessan befinner sig i samma hus som de här händelserna utspelat sig i. Det finns olika alternativ: systern kan ha hittat på/överdrivit och sen bara struntat i alltihop och gjort sig onåbar. Eller så har hon talat sanning och något mer kan ha hänt. Det spelar egetligen ingen roll vilket som väger tyngst så länge det finns en risk att det är sant. Janne ringer polisen. Det enda vi får veta är att de gjort besök i hemmet och antagligen haft någon från familjen på stationen. Vi får också veta att det fanns korn av sanning i systerns uttalande. Men inte om det bara var korn eller om allt var sant. Vi tvingas gå och lägga oss ovetande om vad som hänt och händer. Nästa dag ringde Janne soc för att höra om det fanns fler än han som tyckte att det var olämpligt att en liten sessa befinner sig mitt i det som händer, vad det nu är. Det gjorde det. Men de kan inget göra. Som vanligt. De har sina arbetssätt som de måste hålla sig till. Det finns så många lagar och regler som fungerar som återvändsgrändar där man får stå och stånga huvudet blodigt utan att kunna göra nånting. För vilken gång i ordningen i år som Janne fick höra rätt i ansiktet att det beror på att han är far och inte mor, det vet jag inte.

Helgen

I fredags åkte Sessan till sin mamma. Vi beredde oss på en Sessafri vecka med allt vad det innbär av oro, spekulationer om vad hon har att säga när hon kommer tillbaka. Vi brukar vara ganska duktiga på att spekulera i rätt riktning. Vi känner ganska bra till hur de funkar och hur Sessan påverkas. En annan sak som återkommer efter varje lämning är fantomkänslan, eller vad jag ska kalla den. När man hör ljud från hennes rum, speciellt när det är efter läggdags. Man hör henne där inne och känner av hennes närvaro som inte finns.  

Fortsättning 5

Det hände ingenting under de månader det tog från att Janne sa till att han ville ha Sessans boende hos sig tills hon fick stämningsansökan. Sessan var ganska ovårdad, mamman såg inte till att aktivitetet kring Sessan tillgodosågs. Sessan däremot hade fått reda på, hemma hos sin mamma, att hennes pappa ville att hon skulle bo där mer. Plötsligt hade någonting lyfts från hennes axlar. För första gången kunde hon själv uttrycka i ord att hon inte vill åka till sin mamma. Det var inte bara det tydliga kroppsspråket som talade längre. Hon kunde sätta ord på sin tillvaro hos mamman. Men hon var tvungen att åka. Janne fick tvinga sin gråtande dotter att följa med sin mamma. Sängvätningen och kiss-i-byxan upphörde efter att ha haft en comeback. Även mardrömmarna minskade. Inte heller när stämningsansökan damp ned i brevlådan skedde någon större förändring. Sessan förblev en låg prioritet på sin mammas lista. Under den här perioden när Sessan var ett öppet barn som satte ord på sina tankar, känslor och upplevelser, kom soc på besök. När deras protokoll från mötet med Sessan nådde mamman, i samma veva som det var dags för förförhandling i tingsrätten, där ännu fler saker framkom. Då kom förändringen. Sessans hår hade inte torkat efter duschen och spred en schampodoft vid överlämningen. Kläderna var fortfarande lite styva efter tvätten, så nypåtagna var de. En hundvalp mötte henne vid en lämning till mamman. Då grät hon inte. Det var tydligt att det plötsligt var full fokus på Sessan. Och under ett par veckor visade hon inget motstånd till att åka till mamma. Däremot sa hon att hon aldrig mer skulle säga till någon att hon inte vill åka till mamma, för mamma och hennes kille blir så arga på henne. När ett par veckor gått var vi tillbaka flera månader i tiden. Vi hade en sessa som var håglös, tom i blicken och superkissnödig innan det var dags att åka till mamma. En sessa som inte varit i närheten av schampo på länge när hon kom till oss. En sessa som knep ihop som en mussla, teg som muren. En sessa som inte sa ett ord förutom att hon inte tänkte säga ett ord. Vi upplevde också att hon var rädd. Att det låg en rädsla bakom det beteendet hon uppvisade. Där var vi för nån vecka sedan. Sedan dess har det hänt lite saker. Mer om det imorn.


Fortsättning 4

Efter ett halvår av konstigheter och bristande omsorg på mammans vecka, träffar hon en ny man. Vi känner inte till honom, men vi tycker att det verkar bra. Sessan som är en väldigt social liten tjej pratar om mammas nya kille ibland. Han är ganska anonym för oss länge. Vi ser honom ibland vid överlämningar, han säger inte så mycket. Efter nåt år flyttar de ihop.Vår oro avtar inte, Sessan luktar fortfarande ofta rök och ser härjad ut när hon kommer och är titt som tätt håglös och frånvarande när det närmar sig mammavecka.  Men vi har blivit vana och Janne tror fortfarande att ett försök att få utökat boende kan få omvänd effekt. Av den enda anledning att hon är mor och han är far. Han känner sig av samhället underordnad som förälder. Sessans mamma har ibland utspel för sig i samband med överlämningar. Hon kan ringa och ha en fight på gång och avsluta med sitt signum: luren i örat. Sessan har under perioder haft problem med både sängvätning och byxkissning. Tydliga signaler på oro. Mardrömmar har alltid varit ett återkommande inslag ett par timmar efter nattning. Mardrömmar där hon pratar och skriker i sömnen. När hon vaknar till och ser att det är Janne eller jag som sitter hos henne ler hon lite sömnigt innan hon somnar om. För ett drygt halvår sedan blev situationen ohållbar. Vi fick skrämmande information och tankarna som vi ibland haft: "överdriver vi? Är det inte så illa som vi tror?" Byttes ut mot: "Är det illa" Hur kan vi inte ha fått veta det?  

Janne sa till Sessans mamma att han ville att Sessan skulle bo hos honom och att om hon inte gick med på det så skulle han ta den långa, jobbigare vägen. Och den vägen fick det bli. Han anlitade ett juridiskt ombud och tog kontakt med socialkontoret. Där har han gått på flera möten och de har gjort hembesök både här och där. Men det tar tid. Man ska räkna med ett år. Det året har inte gått. Det som var illa innefattar även mammans nya sambo. Han talar illa om Janne inför Sessan och hotar hennes storasyskon. De måste tycka illa om Janne. Janne har inte kunnat ha så mycket kontakt med dem efter separationen av rädsla för mamman. Hon har spridit falska rykten om att Janne misshandlat henne. Som tur var trodde inte ens hennes närmsta familj och släkt på det pratet. Av rädsla för att bli anmäld för någonting har Janne inte vågat träffa flickorna ensam efter separationen. Han har fokuserat på sin dotter. Den enda han har lagen någorlunda på sin sida för att kunna ta hand om och hjälpa. Men också det är en kamp.

Fortsättning 3

Ja, vad kan en pappa göra annat än dansa efter en mammas pipa? Barnbidraget var han inte värd. Han förtjänade det inte. Det är inte förlusten av ett halvt barnbidrag som retar Janne mest, som ni kanske förstår. Det finns väl inte mammor som missköter sina barn? Är inte det pappornas roll? Vem tror på en pappa när mamman visar upp fina fasaden och hävdar att han ljuger? Sessan luktade starkt av cigarettlukt i hår och kläder när hon kom. Så starkt att vi fick ta av henne kläderna i hallen och bära dem direkt till tvättmaskinen, ställa Sessan i duschen och ställa upp ytterdörren för vädring. Det förekom inte alltid bilkudde under Sessans rumpa i mammans bil. Sessans mamma dök inte upp på dagissammankomster. Sessan var fyra år när hon uttryckte oro över att missa saker som hände på mammans vecka. Sessans storasyskon mådde riktigt dåligt. Det var ständigt bråk och konflikter. Det tog slut med Sessans mammas nya man, som hon träffat före jag träffade Janne. (Det gick snabbt både här och där!) Plötsligt hade Sessan bara två storlekar för små kläder. Och vattnet måste stängts av i mammans hem. All glöd gick åt till cigaretterna, för till Sessans ögon räckte den inte till. Sessan sa konstiga saker Ursäktande: "Isabel, du behöver inte tvätta mina kläder och stryka dem, för mamma slänger dem ändå i smutsen med en gång och säger att de är så lortiga" Hon var fyra år. Janne tyckte att det var olämpligt att Sessan skulle vistas i mammans hemmiljö. Men att gå från att inte fått ha någon vårdnad och nätt och jämt fått ha ett växelvist boende till att få ett utökat boende verkade inte så lätt. När Janne försökte ställa krav på att mamman skulle skärpa sig, för att det annars vore lämpligare att Sessan bodde på heltid hos honom, möttes han av fnysningar och ingen bättring uppvisades. Vi var ofta oroliga för Sessan.

Fortsättning 2

Oj vad jag bloggar! Vill berätta färdigt bakgrunden och komma fram till idag. Det händer ju saker hela tiden!

Janne har oregelbundna arbetstider. Han kan jobba både kvällar och helger. Då är det svårt att ta hand om ett litet barn varannan vecka. (Vilket han inte skulle få göra först heller, tills någon kom på att det var skönt att vara barnledig) Förskolan stänger halv sju men vem vill ha ett litet barn som inte ens fyllt tre år där så länge? Och hur gör man om man inte är hemma förrän kl 22 eller 23? Man har fantastiska föräldrar som ställer upp. Jannes mamma sov här när Janne jobbade natt och hämtade på dagis och nattade och väntade på Janne när han jobbade kvällar. Efter några månader erbjöd jag mig att passa Sessan när Janne jobbade en hel lång lördag. Jag åt många portioner låtsasmat, blev nattat under docktäcket och fick nästan kramp i fingrarna av alla fingerramsor. Hon frågade efter sin pappa då och då. Han ringde hem och pratade med henne ett par gånger. Hon nämnde inte sin mamma. Hon nämnde aldrig sin mamma. Knappt en enda gång under hela pappaveckorna. Efter den där första lyckade dagen med Sessan så avlastade jag Jannes mamma ibland. Jag låg vaken en hel "första natt med ansvar för ett barn" och bara lyssnade på andetagen. Efter ytterligare några månader blev det rutin. Jag fanns ju ändå i huset (I min lägenhet blev maten i kylskåpet grön, kastad och till slut aldrig ersatt. I badrumsskåpet och garderoben var det glest) Jag hade börjat flytta in. Till slut sa jag upp lägenheten och flyttade in på riktigt. Farmor kunde bli en riktig farmor igen, istället för att vara den där personen som dök upp varje gån pappa försvann.
Sessan började hamna hos oss även på mammaveckan ibland. Lämnas här en dag tidigare, hämtas en dag senare osv. Jobbade Janne så gick det lika bra med mig. För både Sessan och hennes mamma. Jag började se en markant skillnad på Sessan när hon var här och när hon var där. Jag kände också en markant skillnad på lukt. På något sätt blev kläderna renare i vår tvättmaskin än i hennes. Hon blev renare i vår dusch än i sin mammas. Vilket kan berott på att hon faktiskt hamnade i duschen när hon var här. Kläderna hamnade både i tvättmaskinen och under strykjärnet. För små kläder byttes ut mot lagom kläder i garderoben här. Kammen var en daglig kontakt, möten med nagelsaxen återkom. Här men inte där. Vi hade en liten sessa som aldrig sa nåt men som hängde med huvudet och blickade inåt när det var dags att åka till mamma. Min sambo var glad att han hade vårdnaden om sin dotter och ett varannan-vecka-boende. Men det var inte kul att se att Sessan inte mådde bra. Men vad kan en pappa göra?

Fortsättning 1

Separationen mellan min sambo och Sessans mamma var otroligt jobbig. Utdragen, smutsig och tärande. I den dåvarande familjen fanns även Sessans två halvsystrar. Två flickor i nedre tonåren som såg Janne som en pappa. Det var en tvist om huset. En tvist som Janne, efter advokater och rättegång, vann. Han skulle betala en ganska ansenlig summa pengar och hon skulle flytta. Men man slänger inte bara ut två barn. Ett år efter separationen bodde de under samma tak innan hon flyttade. Hon är sån person som aldrig är nöjd. De gjorde bodelningslistor. "Jag tar det, du tar det". Hon tog både och när Janne var på jobbet. Men både huset och saker är materiella, ersättningsbara ting. Det är inte Sessan.

De hade aldrig haft ett lugnt och harmoniskt förhållande. Stridig och konfliktbenägen är två ord som beskriver Sessans mamma väldigt bra. Sessan var inte planerad, men ändå välkommen. Som barn i regel ändå alltid är. Sessan kom till ett hem där det ständigt var bråk. Två nästan-tonårstjejer och en konflikttörstig mor. Sessan rullade många mil i barnvagnen med Janne som förare. Småsaker var storsaker och utlöste veckor av förföljelser och gräl. Droppen blev att Janne nekades vårdnaden. "Om du inte går med på att jag får hela vårdnaden så ska jag se till att det står `fader okänd´. Janne gjorde slut och fick vårdnaden om sin dotter under bodelningsprocessen, när Sessan var två år.


RSS 2.0